Hergebruik frituurvet

Gebruikt frituurvet is één volgens stichting RioNed van de grootste vervuilers van het riool. Wie op een milieuvriendelijke manier én gratis van zijn oude frituurvetten of -oliën af wil, kan daarvoor sinds een paar maanden terecht bij steeds meer inzamelpunten. De ingeleverde vetten en oliën zijn namelijk prima geschikt voor recycling, bijvoorbeeld voor het gebruik van opwekking van groen stroom of voor verwerking tot biobrandstoffen. Ook worden rioolverstoppingen drastisch verminderd.

Met elkaar gebruiken we per jaar zo’n 21 miljoen liter nieuw frituurvet. Daarvan blijft na zo’n 12-15 frituurbeurten ruim 50% restafval over, dus 10.5 miljoen liter. Eén op de vijfentwintig consumenten (onder de 35 jaar zelf een op tien) laat de gebruikte frituurvet of -olie via de gootsteen en het toilet in het riool terechtkomen, met als gevolg hinderlijke rioolverstoppingen. Ook doen nog veel consumenten (bijna tweederde) hun oude vetten en oliën gewoon in de vuilniszak of de afvalcontainer. Maar bij elkaar betekent dat een grote belasting voor het milieu.

‘Riool geen afvalbak’
Vandaar ook dat stichting RioNed onlangs de door de overheid gefinancierde lande¬lijke campagne Goed Rioolgebruik startte, die onderstreept dat het riool geen afvalbak is. Eén van de posterteksten luidt: ‘Ik gooi geen frituurvet in het toilet.’ Oud frituurvet levert namelijk in de praktijk van de waterzuiveringsinstallaties en rioolbeheerders evenveel verstoppingen en schade op als de bekende ‘vochtige doekjes’. Volgens de gemeenten komt dat neer op 150.000 tot 300.000 verstoppin-gen per jaar en met 100 euro aan kosten om dat op te lossen, levert dat een schadepost aan de Nederlandse gemeenten op van 15 tot 30 miljoen euro.

Binnen 8 minuten
In de recycling van oude vetten en oliën spelen supermarkten en cafetaria’s een onmisbare rol, zo blijkt uit recent consumentenonderzoek van Remia uit Den Dolder onder ruim 600 consumenten. Ze willen namelijk bést hun gebruikte frituurvet terugbrengen, maar dat moet dan wel binnen 6 minuten loopafstand zijn of binnen 8 minuten rijafstand met fiets, brommer of auto. Heeft de supermarkt of cafetaria om de hoek een inzamelpunt voor gebruikt frituurvet, dan wil 80% van de consumenten daar gerust hun oude frituurvetten of -oliën naar toe brengen. En dat zou een enorme winst voor het milieu betekenen.

In gele afvalcontainers
Daarom worden op steeds meer plaatsen, inmiddels ruim 875, opvallend gele afval-containers geplaatst. Daar kan iedereen zijn oude vetten of oliën, in een gesloten kunststof verpakking, deponeren. De inzamelpunten staan meestal bij supermarkten en enkele cafetaria’s. Op www.hergebruikfrituurvet.nl is te zien, met behulp van de postcode, of er een inzamelpunt in de buurt te vinden is. Staat er nu niet eentje in de buurt, kijk dan over een paar maanden nog eens, want Remia maakt zich er hard voor, dat aan het einde van 2010 er minstens 1.250 gele afvalcontainers in Nederland zijn geplaatst.