In de wereld belandt een derde van het voedsel in de prullenbak. Ook bananen worden hierdoor vaak verspeeld, niet door de consument, maar vanwege oude importregelgeving.
Jaarlijks vernietigen Europese douaniers 120.000 ton bananen die te onvolmaakt zijn voor de verkoop, simpelweg omdat ze cosmetisch niet aan de norm voldoen. SUNT Food bestrijdt deze verspilling sinds 2019 door geredde bananen om te vormen tot bananenpuree. Met deze puree maken ze onder andere bananenbrood en ‘baked donuts’.
Vandaag openen zij in Geldermalsen hun eerste fabriek ter wereld: The Banana Factory. Hier wordt met een geautomatiseerd systeem bananenpuree gemaakt, dat anders nog steeds handmatig zou worden gepeld en gesorteerd in Midden-Amerika. Dit unieke proces maakt de fabriek niet alleen uniek, maar draagt ook bij aan het terugdringen van voedselverspilling in Nederland.
De puree wordt gemaakt van zogenaamde ‘afgekeurde’ bananen die tijdens de lange reis van Midden-Amerika naar Europa beginnen te rijpen of kleine beschadigingen oplopen. Deze bananen voldoen niet meer aan de strenge kwaliteitseisen voor verse bananen en worden daardoor volledig waardeloos. De fabriek in Geldermalsen zorgt ervoor dat deze bananen een tweede leven krijgen en zo wordt voedselverspilling tegengegaan.