De Nederlandse overheid investeert groots in biobased bouwen, met een bedrag van 200 miljoen euro om dit duurzame bouwconcept te stimuleren. Biobased bouwen biedt een kansrijke oplossing om de milieu-impact van landbouw, industrie en bouw te verlagen.
Door het gebruik van groeiende materialen wordt de CO2-uitstoot verlaagd en is er minder behoefte aan niet-hernieuwbare grondstoffen. De Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) heeft als doel om een nationale markt op te zetten voor grootschalige teelt, verwerking en toepassing van deze biobased bouwmaterialen.
Deze aanpak biedt boeren perspectief op een duurzaam inkomen, terwijl bouwers toegang krijgen tot voldoende duurzame materialen. Tevens draagt het bij aan een circulaire economie. De overheid zet in de eerste fase (tot 2025) 25 miljoen euro in om de markt te ontwikkelen.
De ambitie is om tegen 2030 minimaal 30 procent van de nieuwbouwwoningen en isolatiemaatregelen te realiseren met biobased materialen, net zoals voor utiliteitsbouw. Ook moeten een substantieel deel van andere bouwmaterialen, zoals asfalt, straatmeubilair en fietsbruggen, biobased zijn.
Dit vereist de ontwikkeling van minstens 25 producerende ketens bestaande uit boeren, industriële verwerkers en bouwers. De teelt van vezelgewassen voor bouwmaterialen moet toenemen van circa 2.000 naar 50.000 hectare en de verwerkingscapaciteit naar minimaal 400.000 ton vezels per jaar.