## Van ziekenhuisafval naar medisch hulpmiddel:
De zorgsector is een grote veroorzaker van CO2-uitstoot, met 7% van Nederland’s totale uitstoot. De toename van wegwerpproducten in ziekenhuizen draagt hieraan bij, zowel door de stijgende afvalhopen als de verbranding ervan. Om dit probleem aan te pakken, hebben onderzoekers van TU Delft en het Maasstad Ziekenhuis een innovatieve oplossing ontwikkeld: het maken van medische producten van ziekenhuisafval.
Hun focus ligt op polypropyleen inpakpapier, dat voor het inpakken en steriliseren van medische instrumenten wordt gebruikt. Door dit blauwe inpakpapier te smelten, kunnen ze er nieuwe producten mee maken.
Het resultaat is de ‘instrumentenopener’, een hulpmiddel dat tijdens het reinigen en desinfecteren van chirurgische instrumenten deze in open positie houdt. Dit zorgt voor een betere reiniging en is daarmee een belangrijke stap in het verminderen van de CO2-uitstoot in de zorg. De instrumentenopener is officieel geregistreerd en is het eerste medische product ter wereld dat volledig gemaakt is van ziekenhuisafval.
Deze innovatie draagt bij aan de overheidsdoelstelling om de CO2-uitstoot in de zorg te verminderen met 55% tegen 2030.