De textielsector staat voor een grote uitdaging: verduurzaming. Een belangrijk onderdeel hiervan is het creëren van een circulair systeem waar kleding opnieuw wordt gebruikt, gerepareerd of gerecycled (een ‘closed loop’).
Er zijn al initiatieven om dit te realiseren, zoals de wetgeving uit Brussel die dit concept stimuleert en ons inzamelingssysteem dat vooroploopt in Europa. Echter, er zijn nog obstakels:
* **Onvoldoende investeringen:** De opbrengsten van textielinzameling worden vaak gebruikt in andere sectoren, waardoor de textielindustrie tekortkomt aan geld om te investeren in opschaling van duurzame processen.
* **Te hoge productie en consumptie:** Om de verduurzaming te versnellen is het essentieel om zowel productie als consumptie van kleding terug te dringen.
Bianca Streng van MVO Nederland benadrukt dat een echte ‘closed loop’ alleen mogelijk is als elke euro die in de textielindustrie omgaat, ook weer terugvloeit naar deze sector. Dit betekent dat investeerders en overheden actief moeten zijn om duurzame initiatieven te ondersteunen.
Door minder te produceren, langer gebruik te maken van kleding en een efficiënt inzamelingssysteem te ontwikkelen, kunnen we de textielindustrie duurzamer maken en tegelijkertijd onze planeet beschermen.