De textielindustrie is een grote veroorzaker van milieuproblemen, verantwoordelijk voor 10% van de CO2-uitstoot en 20% van het wereldwijde afvalwater. De productie van textiel is de afgelopen jaren enorm toegenomen, terwijl de kwaliteit achteruitgegaan is. In Nederland alleen al worden jaarlijks 238 miljoen kilo kledingstukken weggegooid, waarvan 53% nog prima draagbaar is.
Laura Suijkerbuijk en Monique Drent, oprichters van The Swapshop, willen deze enorme hoeveelheid textielafval verminderen zonder de liefde voor mode te laten verdwijnen. Met hun platform helpen zij al ruim 6.500 klanten om tweedehands kleding een nieuw leven te geven. Inmiddels zijn er al meer dan 45.000 items via The Swapshop aan nieuwe eigenaren gegeven, wat resulteerde in een besparing van 27 miljoen liter water en 74.000 kg CO2-uitstoot.
Het systeem is eenvoudig: leden brengen hun oude kledingstukken naar de swap shop en ontvangen daarvoor ‘swaps’, een soort credits. Hoe beter de kwaliteit van het item, hoe meer swaps ze krijgen. Deze swaps kunnen vervolgens worden ingezet om met korting items in de winkel te kopen.
Om hun impact nog verder te vergroten willen Suijkerbuijk en Drent een circulaire productlijn lanceren, gemaakt van kleding die niet geschikt is voor hergebruik. Ze onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden om een laptop sleeve te maken van deze materialen, waarbij ze de milieu-impact ervan laten berekenen.