Kringloopwinkels worstelen met “slow movers”: artikelen die nauwelijks verkocht worden, zoals zware meubels of oude klokken. Na weken zonder koper belanden deze vaak bij het grofvuil, ondanks dat een deel van hun waarde nog kan worden gerecupereerd.
Studenten Product Ontwerpen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn op zoek naar oplossingen om nieuwe waarde te creëren voor deze slow movers. Een voorbeeld is Boris, die voor Circulair Warenhuis in Leiden de “Circular Creator Club” bedacht.
Deze club biedt lokale kunstenaars toegang tot slow movers uit de kringloopwinkel om ermee te experimenteren en eigen creaties te maken. Deze kunnen vervolgens zelf of via de winkel worden verkocht. Boris onderzocht de behoeften van makers en ontdekte een groot enthousiasme voor dit initiatief.
Naast toegang tot materialen, krijgen leden ook informatie over duurzame technieken zoals verven en lijmen. Zo kan er op een verantwoorde manier met producten en materialen gewerkt worden, waardoor afgedankte spullen een tweede leven krijgen.
Boris’ project is onderdeel van “Urban Upcycling”, een samenwerking tussen HvA en partners die zich inzet voor grootschalige implementatie van upcycling. Upcycling geeft afgedankte objecten, onderdelen en materialen een nieuw bestaan als hoogwaardige producten.