U bent hier

Nieuws

Europees Parlement stelt hogere doelen op om circulaire economie na te streven

Het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met nieuwe wetgeving op het gebied van afval en recycling. In december vorig jaar was over deze nieuwe wetgeving al een politiek akkoord bereikt. Alle landen binnen de Europese Unie worden verplicht om hogere doelstellingen te stellen binnen het afval- en recyclingbeleid.

Twee mannen beboet voor illegale afvaldump in Leende

Twee mannen dachten afgelopen zondagmiddag makkelijk van hun afval af te komen door het te dumpen in het bos in Leende. Echter werden zij gezien door twee toevallig voorbijkomende fietsers. De oplettende fietsers hebben, zoals het hoort, de politie gebeld om deze illegale afvaldumping te melden. Zij konden het kenteken van de auto waarmee de twee mannen naar het bos waren gereden doorgeven. De agenten zagen later op de dag de auto op de A2 in de buurt van Best en konden de mannen aan de kant zetten.

Biermerk Grolsch ontwikkeld bierviltje dat glas-recycling stimuleert

Enige tijd geleden bracht het bekende biermerk Grolsch een gerecycled bierkrat op de markt. Maar de bierbrouwerij wil nog meer doen op het gebied van recycling en heeft daarom in samenwerking met Twente Milieu een bierviltje ontwikkeld om de glasinzameling te stimuleren. Twente Milieu verzorgt in veel gemeente in Twente de afvalinzameling. Daarnaast zet deze organisatie zich in voor bewustwording en het stimuleren van recycling en gescheiden inzameling.

Nestlé stelt nieuwe doelen voor bereiken van circulaire economie

Nestlé heeft zichzelf ten doel gesteld om alle verpakking die het bedrijf produceert 100% recyclebaar te maken voor 2025. Ook Nestlé neemt noodzaak op verpakkingsafval drastisch te verminderen erg serieus en wil haar steentje bijdragen een circulaire economie om zo het de hoeveelheid plastic afval in zeeën en oceanen en terug te dringen.

Unilever ontwikkelt nieuwe technologie voor circulaire plastic-productie

Het bedrijf Unilever gaat samenwerken met de startup Ioniqa en Indorama Ventures. Gezamenlijk zijn zij bezig een technologie te ontwikkelen waarbij polyethyleentereftalaat (PET) afval omgezet wordt in grondstoffen voor de productie van plastic voedselverpakkingen.

Parfum RUIK duurzaam geproduceerd uit afvalstromen

Oprichters van parfummerk RUIK, Noëlle en Boye Dorenbos, maken parfum van afvalmaterialen. Op die manier willen ze hun strijd tegen verspillen van grondstoffen en hun passie voor het maken van parfumgeuren combineren. ‘Parfum van afval klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar de geuren die we maken zijn echt heerlijk en goed voor mens en milieu”, aldus de oprichters.

Nederlandse recyclingbranche moet innoveren na importverbod China

Begin dit jaar geleden heeft China de import van 24 afvalstromen uit Europa stopgezet, waaronder ook kunststof, glas en papier. Voor het kunststofverpakkingsafval geeft dit grote problemen en het zet druk op de recyclingcapaciteit.

Vuilniswagenchauffeur vindt gedumpt hondje tussen afval in vuilniswagen

Op Goede Vrijdag heeft een oplettende vuilniswagenchauffeur een aparte vondst gedaan tussen het afval en daarmee een dierenleven weten te redden. Toen hij met zijn vuilniswagen door Eindhoven reed en even uitstapte voor een controle, hoorde hij geblaf uit de wagen komen. De chauffeur en een medewerker van de gemeentelijke milieustraat namen snel een kijkje en vonden een jong hondje tussen het vuilnis in een linnen zak. Het beestje was gewond aan zijn kop maar leek verder in goede gezondheid te verkeren.

KBL Schoonmaakcentrum Noord-Holland op weg naar 100% duurzaam ondernemen

Veel schoonmaakbedrijven in Nederland ondernemen (nog) niet op een duurzame wijze. Vaak is het geen onwil, maar gebrek aan kennis. Het KBL Schoonmaakcentrum Noord-Holland in Broek op Langedijk geeft hier daarom informatie en advies over aan bedrijven. “Duurzaam en circulair ondernemen als schoonmaakbedrijf hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn”, laat Hilco Kooistra, eigenaar van het schoonmaakcentrum, weten.

Onderzoek naar concentratie microplastics in oceanen

Het Geomar Instituut heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid microplastics in het water bij onder andere Hong Kong en Melbourne. De resultaten stellen vast dat er bij Hong Kong 75 deeltjes microplastics per m2 aanwezig zij in het water en bij Melbourne 87 deeltjes per m2. Bij de Australische oostkust en de wateren bij Zuidoost-Azië was de concentratie een stuk lager, namelijk tussen de 39 en 48 deeltjes per m2.

Pagina's