Eetbare verpakkingen van zeewier

Een verpakking gevuld met water die je in één keer door kan slikken omdat de verpakking zeewier als grondstof heeft: dat is wat een Britse start-up op grote schaal wil gaan produceren.

Skipping Rocks Lab ontwikkelde een verpakking gemaakt van Notpla, genaamd ‘Ooho’. Dit is een membraan gemaakt van zeewier dat water of een andere vloeistof kan bevatten. De verpakking is gemaakt van zeewier, waardoor het eetbaar en biologisch afbreekbaar is. Het bedrijf werkt naast de verpakkingen ook aan afbreekbare folies en netten waar bijvoorbeeld sinaasappelen in verpakt worden.

Het bezorgbedrijf Just Eat testte de eetbare verpakkingen eerder, door er sausjes en dips in te verpakken. De verpakkingen werden gevuld met dranken en sportgels bij de marathon van Londen. Tijdens het evenement werden 36.000 exemplaren uitgegeven, volgens Packaging Europe.

Het bedrijf kreeg onlangs een subsidie van ruim £ 300.000 (€ 327.000) van de Britse overheid om de subsidie verder op te schalen. Het geld gaat gebruikt worden om een productiemachine te ontwikkelen die per dag 3.000 verpakkingen van maximaal 100 milliliter moet kunnen maken.

Er komt een nieuwe toepassing van zeewier aan het licht met de eerbare verpakking. Eerder zocht DuurzaamBedrijfsleven al uit wat er nog meer met het wier te doen valt. Experts dichten de plant niet alleen kansen toe als eten of als CO2-opslag, maar ook als energievoorziening. Volgens onderzoeksinstituut TNO kan zeewier een grote rol kan spelen in de energietransitie.