Met statiegeld op sigarettenfilters straatvervuiling tegen gaan

Duitse milieu-activisten willen dat er statiegeld komt op peuken, zodat die niet meer op straat worden gegooid. Het werkt bij flesjes, dus waarom niet bij sigaretten? In België werd dit plan eerder dit jaar ook voorgesteld. Sommige organisaties in Nederland zien het idee ook wel zitten.

Sigarettenpeuken zorgen voor veel vervuiling. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt, dat er elk jaar 10 miljoen kilo peuken op straat beland, waarvan 80 procent wordt opgeruimd. Twintig procent blijft dus rondslingeren en het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo'n peuk helemaal is vergaan. Volgens Ewout van Galen van de Stichting de Noordzee, is dat onder meer een probleem op de Nederlandse stranden. Jaarlijks organiseert de stichting de Beach Clean Up, een grote schoonmaakactie langs de Noordzeekust. De stichting komt veel sigarettenfilters tegen, zeker op toeristische stranden. Vorig jaar hebben ze 15.000 peuken opgeruimd. Ook dit jaar zijn het er weer heel veel, aldus Van Galen.

Die rondslingerende peuken zijn slecht voor de natuur. In peuken zit plastic en cellulosevezels, die materialen kunnen 8 liter water vervuilen en vergaan slecht. Omdat het zo klein is zien vogels en vissen het aan voor eten. Vanwege die grootte zijn peuken ook heel lastig op te rapen. Bij Stichting de Noordzee zien ze de invoering van een dergelijk systeem in Nederland daarom wel zitten. "Statiegeld hierop is welkom." Mensen gooien hun sigaretten niet meer op straat als er statiegeld op zit is het idee achter de Duitse petitie die 60.000 keer is ondertekend. Rob Buurman van Recycling Netwerk vindt het een goed idee, maar denkt dat het praktisch wel ingewikkeld is. Statiegeld is een goed systeem. Bij blikjes kan het tot 90 procent afval voorkomen. Maar hoe ga je het doen? Aldus Rob Buurman.

Met de huidige vorm van de sigaret ziet Buurman geen mogelijkheden om zo'n systeem te automatiseren, wat nu
bijvoorbeeld wel het geval is met flesjes. Een peuk die is opgerookt is nat of kapot, waardoor je niet meer aan de vorm of etikettering kunt zien of je statiegeld moet uitkeren, hoe ga je die automatisch herkennen? Het is wel de bedoeling dat het opruimen van sigarettenpeuken een boost krijgt. Volgens Europese regelgeving moeten producenten van tabak gaan betalen voor de opruimkosten van sigaretten. Dit moet nog gerealiseerd worden in Nederland. Nu zijn gemeenten nog verantwoordelijk. Je zou zeggen dat het de moeite waard kan zijn om als producent in een recyclesysteem te investeren, aangezien de opruimkosten hoog zijn.