Vele branden bij afvalverwerkingsbedrijven in Overijssel vormen groot probleem

Opnieuw een grote brand bij afvalbedrijf Recycling Kampen, bij een afvalverwerker in Varsseveld en bij nog enkele afvalverwerkingsbedrijven in Overijssel. De afgelopen 5 jaar breken er met regelmaat branden uit bij afvalverwerkingsbedrijven in Overijssel. Toch ziet de Provincie geen noodzaak om een onderzoek in te stellen. Volgens het bestuur zijn de branden niet aan elkaar verwant en hebben de bedrijven alle vergunningen op orde. Wel wordt er uitgezocht wat de oorzaak van de branden is.

Schade is gigantisch
“Voor de bedrijven in de afvalbranche zijn de branden een groot probleem. De schade die ontstaat door een brand is erg groot. Er gaan soms wel miljoenen verloren. Het bedrijf ligt een periode stil en het afval is niet meer recyclebaar en verkoopbaar. Ook de verzekeringspremie wordt hoger”, laat Han van Rijssen van Vereniging Afvalbedrijven weten. “Maar we willen de branden natuurlijk vooral voorkomen om de risico’s voor onze werknemers en de omwonenden te verkleinen”.

Afval scheiden nog belangrijker
De branden ontstaan zover bekend door verschillende oorzaken. Door de warmte gaat afval zoals matrassen snel broeien en vat het gemakkelijk vlam. Kleine stukjes glas werken als een vergrootglas voor de zon. Ook worden lithium batterijen van bijvoorbeeld elektrische fietsen vaak tussen het reguliere afval gegooid. Dit is zeer brandbaar. Vereniging Afvalbedrijven roept consumenten dan ook op om het afval goed te scheiden om de kans op branden zo laag mogelijk te houden. Batterijen uit fietsen mogen niet tussen het afval belanden, maar moeten apart worden ingeleverd bij de milieustraat. Glas moet gedeponeerd worden in de glasbak.