Drijvend stadspark geopend in Rotterdamse Rijnhaven

Na Brussel en het eiland Ambon (Indonesië) is ook het drijvende stadspark in de Rotterdamse Rijnhaven, geheel gemaakt van gerecycled plastic afvalmaterialen, geopend.

Het drijvende stadpark is ontwikkeld door Recycled Island Foundation en Audi Environmental Foundation en is gemaakt van gevonden plastic afval uit de Nieuwe Maas in Rotterdam. Hiermee willen de organisaties aandacht voor de plastic vervuiling in de zeeën en oceanen vragen en oplossing aandragen voor dit probleem.

Van lunchplek tot concertpodium
Het afval is verzameld door middel van drijvende opvangbassins in de rivieren en havens. Zo kunnen plastic materialen uit het water worden gevist nog voordat het in de zee terecht komt. Het plastic afval bevindt zich in het beginstadium voornamelijk onder de waterspiegel en zijn dus niet zichtbaar vanaf een boot of de kant. Vandaar dat deze automatische opvangbassins zeer nuttig zijn.
Door middel van pers-, las-, en 3D-printing technieken is het plastic afval omgevormd tot zeshoekige eilanden. De drijvende eilanden hebben een functie als recreatiegebied. Er zijn vele toepassingen mogelijk voor deze kunstmatige eilanden, bijvoorbeeld als lunchplek of als podium bij een concert. Elke eiland is 5 vierkante meter en in de eilanden zijn onderling met elkaar verbonden. Er kan mos geplant worden of er kunnen zelfs bomen op geplaatst worden.