Europese Commissie komt met nieuw plan om plastic afval tegen te gaan

Het plastic afvalprobleem in Europa is groot. Het zwerfafval op stranden in de zee bestaat voor 85% uit plastic materialen. De Europese Commissie heeft een plan ontworpen om het gebruik van plastic wegwerpmaterialen zoals wattenstaafjes, drinkbekertjes, rietjes, ballonnen, maaltijdverpakkingen, flesjes en sigarettenpeuken tegen te gaan.

Materialen vervangen
Er zijn verschillende alternatieven voor plastic om bovengenoemde producten te maken. De wattenstaafjes zouden van karton kunnen worden gemaakt, zoals ook al in de VS wordt gedaan. Dit materiaal is gemakkelijk afbreekbaar in het milieu. Een oplossing voor dopjes is om deze aan het plastic flesje vast te maken zodat ze niet los rondzwerven.

Hergebruik en inzameling stimuleren
In de media verschenen afgelopen tijd berichten dat de Commissie een verbod op plastic producten zou gaan instellen. Dit is niet het geval. Maar hergebruik en inzameling zal wel meer gestimuleerd worden. Dit kan bereikt worden door de producenten de verantwoordelijkheid voor de afvalinzameling te geven of door statiegeld te heffen. Ook krijgen burgers het recht om naar de rechtbank te gaan om vervuiling door een producent aan te klagen. Verder wil de Europese Commissie een taks van 80 cent per kilo op plastic verpakkingsafval invoeren.

Op 23 mei zal de Commissie beslissen over het voorstel. Hierna zullen het Europees Parlement en de lidstaten zich erover uitspreken.