Afvalscheiding in Spanje

Over het algemeen wordt er vaak gedacht dat het milieu en daarbij afval scheiden in Spanje niet zo'n hoge prioriteit heeft. Er ligt vaak ook veel zwerfafval op straat. Echter, de overheid van Spanje doet er wel veel aan om het niveau van afvalscheiding te verbeteren.

Door heel Spanje heen staan verschillende kleuren afvalcontainers. Groen voor glas, geel voor plastic afval, grijs voor normaal afval, oranje/bruin voor organisch afval, blauw voor papier en soms is er zelfs nog een aparte container voor tuinafval. De container worden vaak geleegd (soms zelf tweemaal per dag) en ook zijn er veel mensen werkzaam als 'straat-schoonmaker'. Zij vegen met bezems de straten schoon of blazen het afval met een bladblazer naar een verzamelpunt.

Ondanks al deze moeite zijn de straten vaak verre van schoon. Spanjaarden gooien achteloos hun afval op straat. Niet alleen lege flesjes of lege sigarettenpakjes, maar soms zelfs hele zakken met afval. Hierdoor blijven de schoonmakers bezig om alles op te ruimen. De vraag is waar dit aan ligt. Er zijn namelijk voldoende afvalcontainers te vinden op straat.

Spanje is ongeveer twaalf keer groter dan Nederland en heeft bijna 47 miljoen inwoners. Jaarlijks wordt er 1,3 miljoen ton afval verwerkt door 95 afvalverwerkingsinstallaties. Volgens de cijfers van Ecoembes scheidt ongeveer driekwart van de bevolking het afval. De belangrijkste recycle containers zijn de gele en de blauwe voor plastic en papier. Meer dan 99% van de bevolking heeft deze containers tot zijn beschikking. Ook zijn er door het hele land vele milieuparken te vinden. Hier kan afval naar toe gebracht worden dat niet in de containers past zoals meubels of elektronica. Helaas zijn veel mensen niet bereid om naar een milieupark te rijden. Ook wordt het afval vaak gewoon voor het hek gezet als het milieupark gesloten is.

De gemeentes proberen de inwoners op vele manieren tegemoet te komen. Zij staan sommige gemeenten toe dat inwoners hun grote afval naast de containers plaatsen en wordt het iedere dag opgehaald. Ook kan je in sommige gemeenten bellen om je afval gratis op te komen laten halen. Sinds de economische crisis is het aantal mensen die langs de containers rijden om te checken of er nog waardevolle spullen lig sterk toegenomen. In Spanje worden deze mensen chatarra genoemd.

In Spanje bestaat er ook een milieupolitie. Deze mensen kan je bellen om ze te laten weten dat er afval op straat ligt of om aangifte te doen. Zij zijn verantwoordelijk voor het milieu en de zorg voor dieren in het geval van mishandeling.