Provincie Groningen wil onderzoek naar calamiteiten afvalbedrijven

Provincie Groningen wil meer onderzoek doen naar incidenten bij afvalbedrijven. Uit een intern rapport in opdracht van Gedeputeerde Staten, genaamd Onderzoek afvalbedrijven in de provincie Groningen, blijkt dat de provincie hier te weinig zicht op heeft.

Zeer hoge kosten
De provincie Groningen maakt samen met Limburg, Noord-Brabant en Overijssel de hoogste kosten rondom calamiteiten bij afvalbedrijven zoals branden en faillissementen. In Groningen ging dit om miljoenen.

Geen financiële zekerheid
De oorzaak van de problemen is volgens Groningen dat bedrijven eerst geld ontvangen voor ingezameld afval en dit vervolgens weer moeten besteden aan de verwerking ervan. Deze verwerkingskosten lopen de laatste jaren flink op waardoor afvalbedrijven vanwege de financiële risico’s het afval langer opslaan.

Plan van aanpak
De Provinciale Staten stellen voor om meer financiële zekerheid te realiseren voor afvalbedrijven in het geval van calamiteiten. Dit zou kunnen door een depot of bankgarantie op te richten voor de kosten van een sanering. Samen met de gemeentes wordt ook gekeken hoe milieurisico’s beperkt kunnen worden.