SP Overijssel heeft kritiek op aanpak plastic probleem D66

Partij D66 van de Provinciale Staten van Overijssel heeft het plan om het plastic probleem van de provincie te gaan aanpakken. De SP heeft aangegeven het een goed initiatief te vinden, echter zijn er belangrijke punten achterwege gelaten. Volgens SP-statenlid Harry Broekhuijs wordt met het plan van D66 maar een beperkt deel van het plastic probleem aangepakt waardoor op het totale probleem op den duur zelfs zou kunnen verergeren.

Circulaire keten van plastic
In geheel Nederland zijn partijen bezig van plastic, nu nog een afvalstof, een nieuwe grondstof te maken. Een circulaire keten binnen de plastic branche. De plastic recycling hangt nauw samen met de olieprijzen. Als de olie minder waard wordt daalt de plastic recycling aangezien nieuw plastic produceren dan financieel aantrekkelijker is voor bedrijven.

Voorkomen is beter dan genezen
Volgens Broekhuijs moeten we daarom meer gaan richten op de kern van het probleem en juist meer preventieve maatregelen treffen. “We moeten uitzoeken waarom er zoveel plastic geproduceerd wordt. Welke alternatieven hebben verpakkingsbedrijven voor plastic? Door enkel te richten op het circulair maken van de keten, zou de vraag naar plastic zelf kunnen toenemen aangezien maar een klein deel van het plastic afval kan worden gerecycled gezien de kwaliteitseisen”, laat hij weten.
Kortom, we moeten ons meer gaan richten op de bron van het plastic en minder op de verwerking achteraf volgens de SP. Wanneer enkel ingezet wordt op verduurzaming van het verwerkingsproces, wordt het probleem uiteindelijk niet verholpen. De partij is daarom bezig met een eigen voorstel wat een aanvulling kan zijn op het plan van D66.