Orgaworld produceert volledig bioplastics uit GFT-afval

Organisatie Orgaworld, een bedrijf voor de verwerking van organisch afval, heeft een grote stap gezet in de productie van bioplastics. Met de hydrolysecontainer die in Lelystad staat kan het bedrijf bioplastics maken van groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

Van GFT-afval tot plastic
Enige tijd geleden lukte het Orgaworld al om PHA’s te produceren door middel van GFT vergisting. Deze PHA’s zijn een van de bouwstoffen voor bioplastic. Met de nieuwe hydrolysecontainer lukt het om ook de benodigde vetzuren te produceren uit deze organische afvalstroom zodat volwaardige PHA's ontstaan die gebruikt kunnen worden in plastic producten.

Productieproces met micro-organismen
De productie, wat nu loopt als een pilot, werkt op basis van een semi-continue proces. De hydrolysecontainer bestaat uit vier mini reactoren die één voor één ververst worden. Het GFT-afval in de reactoren wordt voortdurend bespoten met warm percolaat zodat er een hoge concentratie aan bacteriën ontstaat die het afval afbreken tot suikers, aminozuren, vetten en micro-organismen. Al deze bestanddelen samen vormen de benodigde verzuren. Deze verzuren worden door andere bacteriën vervolgens omgezet tot PHA. “We streven ernaar om een zo hoog mogelijk opbrengst PHA per kilo GFT-afval te produceren”, vertelt Klaas van den Berg, directeur van Orgaworld.
PHA’s zijn milieuvriendelijk omdat ze zowel geproduceerd als afgebroken kunnen worden door micro-organismen in vrijwel alle omstandigheden. Daarbij zijn PHA’s voor diverse doeleinden bruikbaar, zoals verpakkingsmaterialen en consumentenproducten.

Gesloten kringloop
“Met dit proces kunnen wij een gesloten kringloop realiseren. De verkregen bioplastics uit PHA’s kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor plastic afvalzakken voor GFT-afval zodat alle stoffen weer terugkomen in ons proces. Zo maken wij de keten rond”, aldus Van den Berg. Binnen 3 tot 5 jaar verwacht Orgaworld een volledig rendabel commercieel systeem te hebben.