Robots spelen steeds grotere rol in recyclingindustrie

Steeds vaker worden robots ingezet bij het sorteren en verwerken van afval. Niet alleen in koploper Amerika, maar ook Zweden, Japan, China en Nederland hebben robots van ZenRobotics gekocht. De verwachting is dat in de toekomst alle verwerkingsbedrijven hier gebruik van zullen maken.

Robots voor productiviteit en efficiëntie
De recyclingbedrijven in Amerika verwerken gezamenlijk ongeveer 480 miljoen ton aan bouw- en sloopafval. Hiervan wordt zo’n 70% gerecycled. Het Amerikaanse verwerkingsbedrijf Zanker Recycling is verantwoordelijk voor een groot deel hiervan. Dit bedrijf verwerkt per dag rond de 2600 ton afval via drie verschillende verweringslijnen. Om de recycling van bouw- en sloopafval te optimaliseren wil het bedrijf robots van de Finse onderneming ZenRobotics gaan inzetten. De robots hebben vier enorme grijparmen die elk 30 kilo aan afval per keer kunnen oppakken. Door gebruik van de robots zullen de arbeidskosten dalen en tegelijkertijd zal het aantal productieve uren omhoog gaan. Elke robot kan 20 uur per dag actief zijn, wat neerkomt op 150.000 ton bouw- en sloopafval per jaar in totaal. Hiermee gaat het terugwinningspercentage met 20% omhoog. Daarnaast kunnen de robots fouten in het verweringsproces voorkomen en waardoor de efficiëntie verhoogd wordt. De robots zullen geen negatieve effecten hebben op de werkgelegenheid. Zij nemen juist de zware en tijdrovende taken over zodat arbeiders meer toekomen aan andere, productieve taken.

Nederland
Een van de Nederlandse bedrijven die de robots inzet is Baetsen Groep. De robots staan hier langs de lopende band om hout, puin en staal te sorteren. Een robot kan 4000 stuks afval per uur sorteren. De robots kunnen opgedane informatie onthouden en doorgeven aan andere robots voor een voortdurende verbetering van de effectiviteit. Ook bij Baetsen Groep heeft de inzet van robots geen negatieve gevolgen gehad voor het personeel.