U bent hier

Suez en Lyondellbasell starten samenwerking voor productie circulaire polymeren

Grondstoffenbedrijf Suez en chemieconcern Lyondellbasell starten samen een joint venture. Samen gaan zij zich richten op de productie van hoogwaardige circulaire polymeren, in samenwerking met plasticrecyclingbedrijf Quality Circular Polymers (QCP). De polymeren worden verwerkt in onder andere plastic flessen, kratten en bumpers.
De verdeling tussen de twee partijen in de joint venture is 50/50. Lyondellbasell zal de producten op de markt brengen en Suez zal de grondstoffen inzamelen door middel van kunststof uit consumentenafval.

Quality Circular Polymers
QCP is een organisatie in Sittard-Geleen bestaat nu ongeveer 3 jaar. Het bedrijf produceert elk jaar gemiddeld 25.000 ton granulaat polypropyleen en een grote hoeveelheid hoge-dichtheid polyethyleen, afkomstig uit consumentenafval. Deze grondstof is bijna volledig zuiver gerecycled materiaal. De doelstelling is om de hoeveelheid te vergroten naar 35.000 ton komend jaar en naar 50.000 ton in 2020.

Europese doelstellingen
De plastic recycling wordt de laatste tijd erg gestimuleerd vanuit de nieuwe Europese doelstellingen. Van de 50 miljoen ton plastic die elk jaar geproduceerd wordt in Europa, wordt nu nog maar een kwart gerecycled. Het doel van de EU is om dit te verhogen naar ten minste 55% in het jaar 2025.
Er is nog veel winst te behalen in de kwaliteit van dit plastic volgens Jean-Marc Boursier, group senior executive vice president van Recycling & Recovery Europe bij Suez. “Van alle geproduceerde kunststof bestaat maar 7% uit gerecycled polymeer en 93% bestaat uit fossiele brandstoffen”, laat hij weten.
“Samen met LyondellBasell hebben we ons als doel gesteld de productie van circulaire polymeren een boost te geven, zodat de milieudoelstellingen eerder behaald kunnen worden”.