Alblasserdam gaat steeds minder afval produceren

De inwoners van gemeente Alblasserdam gaan steeds minder afval produceren. Dit is gebleken uit de resultaten uit het grondstoffenplan. De cijfers zijn veelbelovend, als de inwoners zo doorgaan produceren zij eind dit jaar nog maar 185 kilo afval per persoon. Voordat het nieuwe grondstoffenplan werd ingevoerd was deze hoeveelheid 233 kilo per persoon. “Het is mooi om te zien dat steeds meer inwoners van onze gemeente het belang van afvalscheiding en recycling inzien”, laat de trotse wethouder Peter Verheij weten.

Maatregelen hebben effect
Het grondstoffenplan van Alblasserdam is een lijst met maatregelen die als doel hebben de hoeveelheid afval per inwoner te verlagen. Zo hebben veel huishoudens inmiddels aparte afvalbakken voor plastic, blik en drankverpakkingen en voor papier. De ondergrondse containers worden op beter gelegen plekken in de gemeente geplaats zodat het voor iedereen makkelijk toegankelijk is.

Nog meer verbetering mogelijk
De doelen van de gemeente zijn nog niet behaald. De gemeente wil nog verder met de uitbreiding van de plannen om afval nóg beter te scheiden en recyclen. Nog altijd komt er papier en groente-, fruit- en tuinafval tussen het restafval terecht. De gemeente wil hierover voorlichtingen aan inwoners gaan geven en zoeken naar oplossingen. Andere wijzigingen die de gemeente overweegt om de ontwikkelingen te stimuleren zijn het aanpassen van de ophaal frequenties, beloningen invoeren voor goede afvalscheiding of de hoogte van de afvalstoffenheffing wijzigen.