Luierrecycling

Van luiers kunnen allerlei nuttige producten gemaakt worden, zoals plastic, biogas, papier en compost. Dat luiers nu worden verbrand is dus erg zonde. Recycling van luiers ligt al tien jaar stil in Nederland, maar daar gaat nu verandering in komen. Afvalverwerkingsbedrijf ARN gaat luiers recyclen.

In luiers zit eigenlijk precies hetzelfde als wat je door de wc spoelt. Gebruikte luiers bestaan voor 75 procent uit waater en voor 25 procent uit droge stof. Er zit ongeveer 10 procent plastic in. Milieuondernemer Willem Elsinga heeft een machine ontwikkelt waarmee je luiers kunt recyclen.

ARN zal rond de jaarwisseling de eerste reactor voor luierrecycling openen in Weurt. Hierna zullen nog twee reactoren volgen. De verwachting is dat hiermee 20.000 tot 30.000 ton luiers per jaar kunnen worden verwerkt. Dit is ongeveer 10 procent van het totale aanbod.

De techniek van de reactoren is als volgt. De luiers worden tien minuten in een vat gestopt onder druk bij een temperatuur van 250 graden Celsius. Op deze manier worden alle bacteriƫn, ziekteverwekkers en medicijnresten verwijderd. De luiers veranderen in een dunne, donkere soep. Het kunstof klonters samen en kan worden afgevangen.

Er bestaan al rioolwaterzuiveringsinstallaties die de overgebleven slurry kunnen verwerken. Zij kunnen er biogas en compost van maken. Het mag onder dezelfde code als rioolslib verwerkt worden. Er is een leiding tussen het waterschap en ARN aangelegd. Het plastic dat boven komt drijven wordt verwerkt tot zwarte kunststof korreltjes. Hiermee kunnen allerlei producten gemaakt worden, zoals bloempotten.

Er staat een octrooirecht op dit concept voor heel Europa. De kracht ervan is dat er geen nieuwe fabriek nodig is, maar er wordt aangesloten op al bestaande systemen.