Betonbedrijf De Bonte Group ontwikkelde een revolutionaire rioolbuis uit circulair zwavelbeton genaamd Thiotube. Deze innovatie wordt voor het eerst toegepast in een project van Aquafin in Parike (Brakel).
Aquafin legt jaarlijks zo’n 200 kilometer leidingen aan om huishoudelijk afvalwater te transporteren naar rioolwaterzuiveringsinstallaties. De keuze van het buismateriaal is afhankelijk van het projectontwerp en varieert tussen kunststof, gres, cementbeton en nu dus zwavelbeton.
Thiotube onderscheidt zich door zijn duurzaamheid en oneindige herbruikbaarheid. In plaats van water en cement als bindmiddel gebruikt men zwavel, een restproduct van olieraffinage.
De productie van Thiotube verbruikt veel minder energie dan andere materialen, waardoor de CO2-uitstoot minimaal 50% tot 85% lager ligt. De buis kan volledig gesmolten worden op 130°C en opnieuw gegoten worden in een andere vorm. Dit proces kan oneindig vaak herhaald worden, wat Thiotube tot een 100% circulair materiaal maakt.
De Bonte Group ontwikkelde eerder al dwarsliggers voor het spoorwegnet (THIOTRACK) met hetzelfde materiaal. Rioolbuizen zijn echter gevoelig voor corrosie door de vorming van waterstofsulfide (H2S). Daarom moeten ze zuur- en waterbestendig zijn, eigenschappen die Thiotube ook bezit.