Niet alle winkels hoeven statiegeldfunctie te hebben.

      Reacties uitgeschakeld voor Niet alle winkels hoeven statiegeldfunctie te hebben.

Het statiegeldsysteem voor plastic flesjes en blikjes moet leiden tot meer recycling en minder zwerfafval. Het doel is 90 procent van alle verkochte verpakkingen in te zamelen, maar in 2022 werd slechts 68 procent verzameld.

De Stichting Stimular en het Afvalfonds Verpakkingen zijn ontevreden over dit lage percentage en pleiten voor meer inleverpunten. Momenteel zijn er 28.000 verplichte locaties (zoals supermarkten en tankstations), maar experts schatten dat er ruimte is voor nog eens 61.000 vrijwillige locaties (denk aan bioscopen, sportverenigingen en horeca).

Ondanks de noodzaak, weten veel ondernemers nog niet hoe ze verpakkingen met statiegeld kunnen inzamelen. Een grote statiegeldfinstand zoals die bij supermarkten staat is niet voor elke locatie een optie vanwege ruimte- en investeringsbeperkingen.

Alternatieven zijn handmatig inname bij de kassa of het gebruik van een donatiebak. Deze laatste methode heeft wel de nadeel dat het extra werk betekent voor het personeel. Locaties die meer dan 50.000 flesjes en blikjes per jaar verzamelen, krijgen bovendien extra vergoeding per verpakking.