Microben transformeren organisch afval in waardevolle vetzuren.

      Reacties uitgeschakeld voor Microben transformeren organisch afval in waardevolle vetzuren.

Wageningen Food & Biobased Research werkt in samenwerking met Diversey, Seppic en Duynie aan duurzame alternatieven voor niet-duurzaam geproduceerde vetzuren en oliën.

Dit project, genaamd Tailor-made microbial oils and (hydroxy) fatty acids, wil door middel van micro-organismen vetzuren en oliën ontwikkelen voor diverse industriële toepassingen. De bedrijven zoeken naar alternatieven voor aardolie en palmolie, die tevens de juiste eigenschappen moeten hebben.

Een geselecteerde gistsoort kan organisch afval efficiënt omzetten in een olie die lijkt op palmolie of zonnebloemolie. Met behulp van biologische technologieën kunnen onderzoekers de samenstelling van deze vetzuren aanpassen en zo een breed scala aan toepassingen mogelijk maken.

Jeroen Hugenholtz, expertiseleider bij Wageningen Food & Biobased Research, is ervan overtuigd dat dit nieuwe wegwijst naar veelzijdige en duurzaam geproduceerde vetzuren voor diverse industrieën.