Microplastics uit kleding vormen een steeds groter wordend milieuprobleem. Hoewel nog veel onduidelijk is over de exacte impact op mens en natuur, wordt duidelijk dat synthetische kleding een belangrijke bron van deze microplasticvezels is.
Tijdens het maken, dragen, wassen en drogen van deze kleding komen kleine plasticdeeltjes vrij die terechtkomen in lucht, water en bodem. Om effectief te kunnen aanpakken, is er behoefte aan een betrouwbare meetmethode om vast te stellen hoeveel microplastics precies vrijkomen en welke maatregelen het meeste impact hebben.
TNO heeft daarom een nieuw adviesrapport geschreven voor de ontwikkeling van zo’n uniforme meetmethode. Deze methode zal getest worden in verschillende fasen van de kledingproductie, zoals het maken, wassen en zuiveren van water. Door vergelijking van watermonsters kunnen netwerkpartners inzichte krijgen welke maatregelen het grootste effect hebben op microplasticvervuiling.
Eenmaal gevalideerd, kan deze meetmethode ook gebruikt worden om te onderzoeken hoe verschillende factoren de hoeveelheid microplastics beïnvloeden, zoals het soort garen, de weeftechniek, het materiaalgebruik, wasmiddelen en -temperatuur en de hoeveelheid water.