Nederland beschikt over een aanzienlijk potentieel om eigen groen gas te produceren, met name door het vergisten van mest. Door hier grootschaliger op in te zetten, kan het land minder afhankelijk worden van energie- en gasimporten. Tegelijkertijd biedt deze aanpak een oplossing voor het mestoverschot in de landbouw en draagt het bij aan het reduceren van schadelijke uitstoot.
Volgens recente ramingen is het mogelijk om door mestvergisting jaarlijks ongeveer 400 miljoen kuub groen gas te produceren. Deze methode kan daarnaast leiden tot een jaarlijkse vermindering van 2,4 megaton CO₂ en een reductie van circa 10.000 ton ammoniakuitstoot. Daarmee levert het een aanzienlijke bijdrage aan de klimaat- en stikstofdoelen.
Voor een versnelde toepassing van deze technologie wordt gepleit voor een verplichte bijmenging van groen gas in het bestaande gasnet. Een dergelijke maatregel zou investeringen in vergistingsinstallaties aantrekkelijker maken, vergelijkbaar met bestaande bijmengverplichtingen in de transportsector.
Technisch gezien is opschaling mogelijk tot wel één miljard kuub groen gas per jaar, zelfs bij een krimpende veestapel. Een extra voordeel is dat de vrijkomende biogene CO₂ uit het proces nuttig kan worden ingezet in onder meer de glastuinbouw en industrie, als alternatief voor geïmporteerde fossiele CO₂.
Wel is duidelijk dat de bouw van vergistingsinstallaties niet zonder obstakels is. Er zal tijdelijk afgeweken moeten worden van de huidige stikstofregels om realisatie mogelijk te maken. Daarmee komt het onderwerp nadrukkelijk op de politieke agenda.