Bureau Witteveen+Bos, een organisatie die advies- en ingenieursdiensten levert, heeft onderzoek verricht naar het aantal lampen en armaturen die uit het sloopafval kunnen worden gescheiden. Dit onderzoek voerde het bedrijf uit voor LightRec en uitvoeringsorganisatie Wecycle, twee samenwerkende stichtingen voor de inzameling van o.a. afgedankte lampen. Het blijkt dat er ruim 900 ton extra afval uit het sloopafval kan worden gehaald, een stuk meer dan uit eerdere onderzoeken bleek. De gegevens voor dit onderzoek zijn afkomstig uit diverse bronnen zoals adviesbureau MiSa Advies en van VERAS, de branchevereniging voor aannemers in de sloop. De lampen en armaturen uit sloopprojecten zijn vooral afkomstig uit professionele gebouwen, zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen. Bij de sloop van woonhuizen komen minder armaturen bij het afval, omdat deze meestal verplaatsbaar zijn en de bewoner ze meeneemt naar de nieuwe woning.
Armaturen bij het restafval
LightRec en Wecycle wilden met de gegevens uit het onderzoek de mogelijkheden voor de inzameling van afgedankte verlichtingsproducten afkomstig uit sloopafval optimaliseren. Er wordt op dit moment weinig aandacht geschonken aan de hoeveelheid armaturen die vrijkomen bij de sloop omdat verwacht wordt dat deze toch al worden gerecycled. Maar wat werkelijk het geval is, is dat de armaturen tussen de restmetalen, restafval of plastics belanden en de recycling tot nieuwe grondstoffen hierdoor geen optie is.
De resultaten van het onderzoek liegen er niet om. Geen enkel sloopbedrijf wat deelnam aan het onderzoek geeft ingezamelde armaturen af aan Wecycle. Op deze manier komen er komen nauwelijks armaturen uit sloopafval in het inzamelsysteem van Wecycle terecht. Dit in vreemd, want energiezuinige lampen worden vaak wel apart gehouden voor de recycling. Armaturen uit de sloop worden meestal bij het afval gegooid of verkocht aan oud-ijzerhandelaren.
Bewust worden van mogelijkheden
“Waarschijnlijk komen sloopbedrijven wel in actie als de opdrachtgever er om vraagt,” vertelt Jeroen Bartels, manager van LightRec. Dit bedrijf geeft namens de producenten de opdracht aan Wecycle om de verlichting in te zamelen en te recyclen. “Ook de opdrachtgever moet zich dus bewust zijn dat armaturen apart moeten worden gehouden en ingeleverd voor recycling. Armaturen kunnen 80 procent worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Ook bevatte ze soms PCB-houdende condensatoren. Wanneer armaturen bij het restafval terechtkomen, is verantwoorde recycling van deze condensatoren onmogelijk”, aldus Bartels.
Uitdenken van de toekomst
LightRec en Wecycle richten zich nu op het ontwikkelen van verdere acties om de inzameling van armaturen uit sloop te stimuleren. “Het is zeker van belang dat we verder onderzoeken hoe we de sloopsector verder kunnen motiveren om meer armaturen in te leveren. Dit willen we uitzoeken in het tweede deel van het onderzoek”, besluit Bartels.
Sloopbedrijven kunnen zich ook nu gratis aanmelden bij Wecycle om afgedankte armaturen en lampen op de juiste wijze af te laten voeren en laten recyclen. Ook kunnen oude lampen en armaturen natuurlijk gewoon worden ingeleverd bij een gemeentelijke milieustraat. Wecycle geeft ook advies bij grotere projecten van sloopbedrijven.