Elk jaar belanden zo’n 3 miljoen kerstbomen op straat of in de vuilnisbak na de feestdagen, terwijl ze tot wel 400 jaar oud kunnen worden en tijdens hun leven 22 ton CO2 opsluiten. Sparrennaalden hebben bovendien een heerlijke, frisse smaak met citrustonen.
Lowlander, een brouwerij die zich richt op botanicals, zag hier een kans en ontwikkelde in 2018 de ‘waste to taste’ filosofie: afval wordt ingrediënt. Dit leidde tot het brouwen van bier met kerstbomen.
Dit jaar lanceert Lowlander opnieuw hun Winter I.P.A., gebrouwen met 600 kilo sparrennaalden die zorgvuldig worden verzameld bij acht Treecycle locaties door heel Nederland op 6 januari 2023. De naalden worden in een neutrale graanalcohol gelegd om de smaak te extraheren en te conserveren. Na enkele weken ontstaat er een extract dat gebruikt wordt voor het brouwen van het bier.
Het resultaat is een licht en verfrissend bier met een heerlijke kerstgeur, perfect voor koude winterdagen en te combineren met geroosterde groenten. Lowlander Winter I.P.A. is dit jaar verkrijgbaar in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.