Kleine verkopers hoeven niet zelf in te pakken.

      Reacties uitgeschakeld voor Kleine verkopers hoeven niet zelf in te pakken.

Veel winkels die dranken in PET-flessen en blikjes verkopen, bieden hun klanten graag de mogelijkheid om deze verpakkingen in te leveren. Dit is zowel gastvrij als milieuvriendelijk, omdat het leidt tot meer recycling en minder zwerfafval.

Kleine ondernemers en organisaties worstelen echter vaak met het proces van inleveren. Ze moeten zelf naar de inleverautomaat van de supermarkt gaan, wat tijdrovend en frustrerend kan zijn. Gelukkig is er een alternatief: **een retoursysteem**.

Een returnsysteem werkt als volgt:

* **Minimale hoeveelheid:** Je moet minimaal 30 verpakkingen per week kunnen verzamelen om een retoursysteem op te starten.
* **Samenwerking met groothandel:** Net zoals bij statiegeld voor glazen flessen, werk je samen met je groothandel.
* **Unieke labels:** De plastic flesjes en blikjes worden in speciale zakken met unieke labels verzameld.
* **Terug naar de producent:** Deze zakken gaan via een telcentrum terug naar de producenten voor recycling.

**Voordelen van een retoursysteem:**

* **Tijdbesparend:** Kleine organisaties hoeven niet meer lang te staan bij de inleverautomaat van de supermarkt.
* **Minder druk op supermarkten:** De hoeveelheid verpakkingen die bij de supermarkten worden ingeleverd neemt af, wat de druk op hen verlaagt.

**Wie kan een retoursysteem opzetten?**

Buurthuizen, sportverenigingen en andere kleine organisaties kunnen prima gebruik maken van een returnsysteem. Ze kunnen zelfs het statiegeld aan hun klanten terugbetalen of doneren aan een goed doel met ANBI status.

Het Afvalfonds pleit voor meer inleverpunten, omdat dit de recycling bevordert en tegelijkertijd goede doelen kan sponsoren.