Duurzame bouwmaterialen van natuurlijke oorsprong.

      Reacties uitgeschakeld voor Duurzame bouwmaterialen van natuurlijke oorsprong.

Om in 2030 de CO2-uitstoot in de bouwsector met 50% te verminderen ten opzichte van 1990, is een belangrijke stap de grondstoffentransitie. Dit betekent overstappen van fossiele grondstoffen naar duurzame alternatieven, ook wel biobased bouwen genoemd.

Het project “Better Biobased Building Blocks” wil in de komende drie jaar met lokale plantaardige reststromen groene bouwstenen maken. Denk aan gras, suikerbietenpulp of houtsnippers die gebruikt kunnen worden om lijm, verf of isolatieschuim te produceren.

Dit project is een samenwerking tussen 11 partners uit West-Brabant, waaronder kleine en middelgrote bedrijven, TNO en opleidingsinstituten zoals Avans Hogeschool. Samen delen zij kennis en expertise met scholieren, studenten, bedrijven en het publiek over biobased bouwmaterialen.

Het project wil laten zien dat fossiele aromaten in ten minste 6 toepassingen voor de bouwsector (composieten, coatings, acryl- en epoxyharsen) succesvol kunnen worden vervangen door biobased alternatieven. De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom is het hart van dit project, waar onder andere het Shared Research Center Biorizon gevestigd is. Dit centrum, een samenwerking tussen TNO en VITO, werkt aan de ontwikkeling van duurzame bouwmaterialen.

Het doel is niet alleen duurzaamheid te bereiken, maar ook commercieel aantrekkelijke groene alternatieven te ontwikkelen.