Duitsland introduceert strengere normen voor GFT-afval.

      Reacties uitgeschakeld voor Duitsland introduceert strengere normen voor GFT-afval.

Duitsland zet de toon in Europa door wettelijke kwaliteitseisen voor gescheiden groente-, fruit- en tuinafval (gft) vast te stellen, met als doel de kwaliteit van dit afval te verhogen. Nederland wil deze ambitie volgen door meer focus op gft-kwaliteit te leggen in haar nieuwe beleid.

De Duitse herziening van de afvalstoffenwet, die in mei 2025 van kracht wordt, stelt de maximale toegestane vervuiling van gft-afval op drie procent vast. Nederland kent geen landelijke kwaliteitsnorm, waardoor gemeenten zelf bepalen wat zij als norm wensen, waarbij meestal vijf procent gekozen wordt.

Deze nieuwe Duitse wet heeft consequenties voor Nederlandse afvalverwerkers zoals Attero. Zij pleiten ervoor dat de Nederlandse regering kwaliteitseisen in het nieuwe Circulaire Materialen Plan opneemt om niet alleen meer, maar vooral schoner gft te verkrijgen.

De belangrijkste wijzigingen in de Duitse Bioabfall verordening betreffen de maximale toegestane vervuiling van gft en andere organische reststromen. Dit geldt zowel voor vloeibaar gft (bijvoorbeeld overdatummateriaal) als vast bioafval (bijvoorbeeld groenafval).

Indien de vervuiling meer dan drie procent bedraagt, heeft een verwerker het recht om het gft te weigeren en terug te sturen naar de afvalproducerende partij. Belangrijk is dat zichtcontroles (visuele inspecties) volstaan als controlemethode. Dit betekent dat er bij elke afkeur geen juridisch traject hoeft te ontstaan over de juistheid van de beslissing.