De meeste dierenklinieken nemen medicijnafval aan.

      Reacties uitgeschakeld voor De meeste dierenklinieken nemen medicijnafval aan.

Het verwerken van medicijnafval op een veilige manier is cruciaal om het milieu te beschermen en mensen en huisdieren te behoeden voor schadelijke stoffen.

Een onderzoek onder dierenklinieken door de huisdierenverzekeraar OHRA toont aan dat 91% van deze klinieken medicijnafval kosteloos van klanten accepteert. Ongeveer 10% van deze klinieken geeft zelfs (een deel van) het aankoopbedrag terug als de medicijnen nog bruikbaar zijn.

Medicijnresten die in het milieu terechtkomen, vormen een gevaar voor de biodiversiteit. Veel huisdierbezitters beseffen niet dat medicijnafval water en bodem kan vervuilen wanneer het niet op de juiste manier wordt afgevoerd. OHRA wil meer bewustwording creëren rond dit onderwerp, een wens die 86% van de dierenklinieken in een online enquête deelde.

Een ander risico is dat medicijnresten via de ontlasting van huisdieren in het milieu terechtkomen, wat veel mensen nog niet realiseren.

OHRA onderzocht ook hoe dierenklinieken omgaan met medicijnafval: 70% wordt opgehaald door een externe partij, zoals een crematorium. Andere opties zijn afvalverwerkers (12%), milieustraatjes (4%), apotheken (3%) en stichtingen (11%).

Huisdierbezitters kunnen zelf stappen ondernemen om medicijnresten in het milieu te voorkomen. OHRA en de dierenarts Peters geven 5 concrete tips: