Concurrentie tussen Kledingbank en Kringloopwinkel Houten

De PvdA in Houten heeft signalen opgevangen dat de Kledingbank Houten een vorm van concurrentievervalsing voor de kringloopwinkel zou zijn? De PvdA heeft hier vragen over gesteld aan het Houtens college.
Kledingbank Houten is een organisatie die gratis kleding schenkt aan mensen met een zeer laag inkomen, vergelijkbaar met de doelgroep van de Voedselbank. De kleding die de Kledingbank aanbiedt is gedoneerd door particulieren of bedrijven. Naast de Kledingbank is in hetzelfde pand De Ecokring Kringloopwinkel gevestigd, welke tweedehands kleding tegen een vergoeding beschikbaar stelt.

Geruchten onderzoeken
De PvdA heeft laten weten dat de twee organisaties elkaar niet nadelig beïnvloeden, maar wel gaat het idee rond dat de Kledingbank concurrentievervalsend werkt op de kringloopwinkel in het pand.
De vragen die de fractie gesteld heeft aan het Houtens college waren of het college dezelfde signalen heeft ontvangen en of er sprake zou kunnen zijn van concurrentievervalsing.

Fractievoorzitter van de PvdA in Houten, Anneke Dubbink, laat weten: “We willen echt eerst de bevestiging dat we op dezelfde lijn zitten. Ook al hebben we er als gemeente belang bij dat de Kringloop succesvol is, we hebben er immers een mooi gebouw voor neergezet, dat maakt niet dat de kringloop per definitie meer ‘rechten’ zou hebben of een voorkeurspositie krijgt. Hierover kregen we verontrustende signalen. Er is niets ergers dan wanneer maatschappelijke partners met elkaar gaan concurreren, want maatschappelijke partners moeten juist samenwerken!”

Verschillende meningen
Zoals Dubbink aangaf heeft de gemeente Houten een gemeentelijk belang bij De Eco Kringloopwinkel. De gemeentelijke investering voor de bouw in de kringloopwinkel moet worden terugverdiend en daarvoor betaald de winkel een jaarlijkse huur van € 111.000,-.
Op diverse Facebookpagina's uit Houten is te lezen dat de kringloopwinkel niet erg goede reacties ontvangt. Veel Houtenaren hebben het vermoeden dat de winkel niet goed draait en nu al zijn pijlen heeft gericht op de Kledingbank. De PvdA is nog wel van mening dat de bezoekers van de Kledingbank Houten een andere doelgroep betreft dan de klanten van de kringloopwinkel.