Om de bouwsector te helpen in de transitie naar een circulaire en emissievrije toekomst, start een consortium van onderzoekers van de TUe een project gefinancierd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).
Het team, geleid door hoofdonderzoeker Lisanne Havinga en mede-hoofdonderzoeker Torsten Schröder, wil de manier waarop we gebouwen renoveren grondig veranderen. Ze kijken naar de hele keten, van ontwerp tot sloop en terug naar ontwerp, om te begrijpen hoe circulaire praktijken met lagere emissies geïntegreerd kunnen worden.
Het huidige focus op kosten- en energiebesparing moet worden uitgebreid naar andere waarden zoals milieu-impact van materialen en het welzijn van bewoners. Dit onderzoek is cruciaal omdat Nederland streikt naar een CO2-neutrale en circulaire gebouwde omgeving in 2050. Volgens Havinga zelfs nog sneller: de woningbouw zou over tien jaar al volledig CO2-neutraal moeten zijn om aan het 1,5 graden klimaatbudget te voldoen.
De huidige energiecrisis zorgt voor extra aandacht voor energiebesparing, maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee. De vraag naar vakmensen neemt toe en er is een risico op overbelasting van de sector.