Nederland heeft als doel in 2050 volledig circulair te zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Helaas, zoals het Planbureau voor de Leefomgeving vaststelt in haar tweejaarlijkse rapport over de kringloopeconomie, gebruiken we steeds meer wegwerpverpakkingen en hebben we een steeds kortere levenscyclus voor meubels en kleding.
Hoewel Nederland binnen Europa koploper is op het gebied van recycling, gebeurt dit nog grotendeels ‘laagwaardig’. We produceren bijvoorbeeld wel tuinbankjes en bermpaaltjes uit gerecycled plastic, maar nieuwe plastic verpakkingen worden er niet vaak genoeg van gemaakt.
Experts van de TU Delft werken dagelijks aan slimme oplossingen om de kringloopeconomie een realiteit te maken. Zij zetten zich in voor ‘repair, reuse, reduce & recycle’ – niet vervangen, maar repareren, tweedehands kopen in plaats van nieuw en bewuster omgaan met energieverbruik.
Hoewel sommige mensen veel duurzame keuzes maken, is dit voor anderen lastig. Fabrikanten en designers kunnen consumenten hierbij helpen door producten te ontwerpen die een duurzamer gedrag stimuleren. Ruth Mugge onderzoekt de rol van design in het stimuleren van duurzaam consumentengedrag. Ze zoekt naar antwoorden op vragen als:
* Hoe kan ontwerp consumenten stimuleren tot onderhoud en reparatie?
* Wanneer zien consumenten een refurbished product als een alternatief voor een nieuw product?
* Hoe kan de adoptie van producten van recycled plastic worden gestimuleerd?
* Hoe kunnen consumenten worden verleid om langer met hun producten te doen?