Circulaire ICT-inkoop verkleint afvalberg drastisch.

      Reacties uitgeschakeld voor Circulaire ICT-inkoop verkleint afvalberg drastisch.

In Nederland groeit het aantal afgeschreven ICT-hardware exponentieel, met een totaal van ruim 50 miljoen producten dit jaar. Om de snelgroeiende digitalisering duurzaam te maken is circulariteit in de ICT-keten essentieel. Dit blijkt uit onderzoek van het Utrecht Sustainability Institute (USI) in opdracht van de Amsterdam Economic Board.

Het bedrijfsleven, als grootste koper met een jaarlijks volume van 43 miljoen producten, heeft hierin een cruciale rol. Door over te stappen naar circulaire ICT-inkoop kan de transitie versneld worden en wordt de regionale ambitie om in 2030 100% circulair te inkopen haalbaar.

Een eerste stap is het verlengen van de levensduur van apparatuur, van 3-4 naar 5-7 jaar. Dit kan afvalstromen en uitstoot met 50 procent verminderen, met als ultiiem doel volledige circulariteit.

De uitkomsten van het onderzoek vormen het startpunt voor een multidisciplinaire werkgroep vanuit het datacenter-energiebesparingsinitiatief LEAP. Deze groep bestaat uit hardware leveranciers, resellers, inkopers, datacenters, overheden en kennisinstellingen. Samen zullen zij een handreiking voor inkopers ontwikkelen, ervaring opdoen met circulaire oplossingen en monitoren van circulair ICT-gebruik.

De Amsterdam Economic Board stimuleert daarmee actief de inzet van energie-efficiënte circulaire ICT door organisaties om deze te integreren in hun inkoopstrategieën en aanbestedingen, passend bij de regionale ambitie van 100% circulaire inkoop in 2030.