Blik en drankkartons voortaan bij plasticafval in Dordrecht

Vanaf nu worden ook conservenblikjes en drankenkartons apart ingezameld in Dordrecht. Voortaan moeten blikjes en lege sap- en zuivelpakken ook bij het plastic afval worden gedeponeerd. Ze kunnen gewoon erbij in de zak worden gedaan, er komt geen aparte zak of kliko voor. De grondstoffen worden door HVC ingezameld, gescheiden en gerecycled. De ophaaldag blijft hetzelfde.

Afval is een grondstof
Elk jaar worden er in ons land ongeveer 70.000 drankenkartons geproduceerd. Deze pakken zijn gemaakt van plastic, aluminium en karton. Dit zijn alle drie waardevolle grondstoffen de hergebruikt kunnen worden. Door voortaan deze afvalmaterialen bij het plastic te gooien kunnen de inwoners van Dordrecht eenvoudig een bijdrage leveren aan het milieu.
Wethouder Rik van der Linden heeft een bezoek gebracht aan de gemeentelijke milieustraat en benadrukte daarbij het belang van afvalscheiding. “De basisgedachte is: Afval is een grondstof. Van de ingezamelde materialen kunnen weer broodtrommels, tennisballen, fietsen en zelfs vliegtuigonderdelen worden gemaakt. Zowel plastic, blik en aluminium is een waardevol materiaal”, legt hij uit.

Meer recycling
Op dit moment wordt ongeveer 53 procent van het afval in Dordrecht gescheiden. De gemeente heeft zich ten doel gesteld dit percentage te verhogen het komende jaar. Hierover gaat de gemeente dit najaar in gesprek met raadsleden en bewoners. De milieustraat in Dordrecht is koploper wat betreft het aantal afvalsoorten wat er kan worden ingeleverd. Inwoners kunnen er terecht met maar liefst 27 verschillende soorten afval.