Bitumen Recycling Nederland reikt certificaten uit

Onlangs heeft het bedrijf Bitumen Recycling Nederland (BRN) drie certificaten uitgereikt aan renovatieprojecten van dakbedekkingsbedrijven. Dit is de eerste keer dat BRN dit doet. De certificaten zijn uitgegeven omdat de bedrijven de renovatie succesvol uitvoerden volgens de eisen van BRN.

De eisen zijn gericht op het goed scheiden en daarna recyclen van het sloopaval, waarbij ze zicht specifiek richten op bitumen. Bij deze drie projecten is in totaal ruim 165 ton oude bitumineuze dakbedekking gescheiden van het overige bouw- en sloopafval en dit is afgevoerd naar verschillende recyclingsinstallaties. Hiermee is bovendien meer dan 10.000 kg minder CO2 uitgestoten.

De renovaties
De projecten waar het om gaat zijn:
-Centraal Boekhuis in Culemborg, uitgevoerd door Boko Dakbedekkers in Westknollendam;
-Amphia Ziekenhuis in Breda, uitgevoerd door Innodak in Boxtel;
-RDM Scheepsbouwloods in Rotterdam, uitgevoerd door Voormolen Dakbedekkingen in Nieuwerkerk a/d IJssel in samenwerking met sloopbedrijf De Man in Zevenbergen.

BRN laat weten dat volgens hen alle drie deze projecten duidelijk laten zien dat recycling van bitumen dakbedekking, bij een goede samenwerking tussen alle betrokkenen, duurzaam en economisch verantwoord is en daarbij het milieu spaart.

Gerecyclede bitumen
Door gerecyclede bitumen dakbedekking in te zetten als secundaire grondstof zijn er minder 'nieuwe' bitumen nodig, welke worden gehaald uit ruwe aardolie. Ook leidt bitumenrecycling tot minder uitstoot van CO2. De bitumieuze dakbedekking kan opnieuw gebruikt worden als dakbedekking of in de wegenbouw als asfalt.

BRN doelstellingen
Bitumen Recycling Nederland is een initiatief van Vebidak en Probasys Benelux. De doelstellingen van BRN zijn een optimale inzameling van bitumen dakbedekkingsafval en zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van deze dakbedekking.