Bioplastics schaden landbouwgrond.

      Reacties uitgeschakeld voor Bioplastics schaden landbouwgrond.

## De duistere kant van bio-afbreekbare landbouwfolie

Hoewel veel Nederlandse boeren kiezen voor bio-afbreekbare landbouwfolie als duurzamere optie, blijkt deze folie toch een belangrijke bron van plasticvervuiling te zijn. Wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van de Plastic Soup Foundation, toont aan dat landbouwakkers en sloten ernstig vervuild zijn met microplastics.

De bio-afbreekbare folie blijkt veel langzamer af te breken dan de twee jaar die producenten beloven (EN 17033 Standaard). Dit betekent dat deze microplastics in het milieu terechtkomen en via de voedselketen onze eigen gezondheid bedreigen.

Bio-afbreekbare plasticfolie wordt steeds populairder vanwege de voordelen: het voorkomt bodemerosie door beter water vast te houden op akkers en vermindert onkruidgroei. Echter, net als conventionele plasticfolie blijft ook bio-afbreekbare folie achter op het land en breekt langzamer af dan verwacht.

Het onderzoek van WUR ontdekte op 16 boerderijen 48 verschillende soorten microplastics. Van deze microplastics komt 61% van fossiel plastic en 39% van bioplastic af. Opvallend is dat de microplasticvervuiling rondom akkers vooral veroorzaakt wordt door de bio-afbreekbare variant.

De boer wordt vaak verteld dat hij de folie met de grond kan omplooiden, waarna het plastic zou afbreken. Het onderzoek toont echter aan dat dit niet altijd het geval is, en dat microplastics daardoor blijven achter in de bodem en voedselketen.