Bioplastic populair in Nederland

The Bioplastic Factory is een bedrijf wat gespecialiseerd is in bioplastics. Steeds meer grote bedrijven en organisaties in Nederland kiezen voor dit biologisch afbreekbare materiaal voor hun producten.

Producten van bioplastic
De NS bijvoorbeeld, deelt 500.000 zakjes treindrop uit aan treinreizigers om het 175-jarige bestaan van het spoor te vieren. Maar ook de NS denkt daarbij aan het milieu. De snoepzakjes, die geproduceerd zijn in samenwerking met Bio4Pack, zijn namelijk gemaakt bioplastics.
In Rwanda worden nu ook zakken chips geproduceerd van dit materiaal. "Zwerfvuil en vervuiling met plastic is in Rwanda een groot probleem," vertelt Bas Van den Bogerd van The Bioplastic Factory. "Bij mijn weten zijn wij een van de eerste bedrijven met een biologisch afbreekbare chips verpakking in Europa. Sowieso de eerste in Nederland!"

Recycling van biologisch afval
The Bioplastic Factory is specialist in verpakkingen, borden, bekers en ander servies van bioplastics. Het materiaal is gemaakt van natuurlijke materialen als maïs, aardappel, suikerriet, bagasse, houtpulp en bamboe. Deze grondstoffen zijn geproduceerd door recycling, vrijwel altijd afkomstig uit afvalstromen. Op deze manier staat de productie de voedselketen niet in de weg.
De biokunststoffen zijn biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Dit betekend dat het materiaal het milieu op natuurlijk wijze vanzelf afbreekt of binnen zes maanden te composteren is zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen.

Kansen voor de toekomst
The Bioplastic Factory heeft al vele samenwerkingen met onder andere voedselproducerende multinationals, grote supermarktketens, tuincentra, een producent van diepvriesfriet en een organisatie op het gebied van ontwikkelingshulp. "We zitten met gerenommeerde bedrijven en organisaties rond de tafel. Allemaal hebben ze interesse in biologisch afbreekbaar plastic. We zien dat de vraag naar dit materiaal groeit en we geloven dat dit enorme kansen zal bieden," aldus van den Bogerd.