Biologische grondstoffen bieden nieuwe toekomst

Het staat in onze samenleving steeds meer onder de aandacht: duurzaamheid, biologisch eten, C2C, circulaire economie, recycling enz. Maar eigenlijk komt dit uiteindelijk allemaal neer op hetzelfde principe, kringlopen.

Biobased materiaal
In de bouw wordt er nu steeds vaker gebruikt gemaakt van Biobased materialen. Deze materialen maken uitsluitend gebruik van hergroeibare grondstoffen. Waarschijnlijk kent u wel de traditionele composteerbare materialen, ook wel biodegradables genoemd, zoals hout, riet, vlas, wol, kurk, of hennep, natuurlijke oliën en verven.
Maar wat nog vrij nieuw is zijn de biorenewables. Deze grondstoffen worden door bioraffinage gewonnen of geproduceerd uit materialen met een biologische oorsprong. Deze grondstoffen kunnen dus niet worden gecomposteerd, maar zijn wel hergroeibaar.

Keramisch materiaal uit groente
Een voorbeeld. Neem nu vezelrijke tomaten- en aubergineplanten. Na de oogst belanden deze normaal gesproken vaak op de composthoop. Maar na toevoeging van mineralen en door het toepassen van druk krijgen deze planten een vergelijkbare kwaliteit als keramisch materiaal. Aan het materiaal zelf is niets biologisch te zien, maar toch behoord het op deze maniet tot de kortcyclische kringlopen. Zo zijn er oneindige mogelijkheden voor biobased materialen. Het principer waarom het zo goed werkt is dat het de kringloop kan sluiten: er blijft geen afval achter, maar een basis voor hergroei waaruit nieuwe grondstoffen geproduceerd kunnen worden.