Biogas uit Houtafval

In Hengelo is bij Twence afval en energie een vergistingsinstallatie geplaatst op een acht meter hoge voet. Twence zal door de nieuwe installatie energie winnen uit gft-afval zoals houtafval. De nieuwe installatie zal per jaar uit 50.000 ton gft-afval ongeveer 6,8 miljoen m3 biogas produceren, daarnaast wordt een bestaande composteerinstallatie geïntegreerd aan de nieuwe installatie.

Het reactorvat voor de vergister heeft een doorsnee van 15 meter en hoogte van 30 meter, de bouw van de vergister heeft miljoenen gekost. Het reactorvat dat uit drie delen bestaat weegt 200 ton en is gebouwd door Organic Waste Systems uit Gent.

In de vergister zetten gasmotoren het biogas uit onder andere hout afval, fruitafval en groenteafval, om in 15000 MWh elektriciteit en 15000 MWh warmte op jaarbasis. Hierdoor zullen ongeveer 3500 huishoudens voorzien worden van elektriciteit en 1000 huishoudens van warmte. Alle energie wordt door Twence optimaal benut, het restafval uit de vergister zal in de reeds bestaande composteerinstallatie verwerkt worden tot compost. Bedrijfsafval en houtafval wordt eerst in rolcontainers ingezameld voordat het verder verwerkt wordt tot compost of in de vergister terecht komt.