Biogas gaat de grens over

Nederlandse en Duitse certificeringsinstantie werken samen aan een Europese groen gas markt.

De Nederlandse groengas certificeringsinstantie Vertogas en het Duitse Biogasregister gaan grensoverschrijdende handel in gecertificeerd biogas mogelijk maken. Daartoe hebben zij een intentieverklaring voor samenwerking ondertekend. De certificaten zullen in de toekomst wederzijds worden erkend waardoor een internationale groengasmarkt kan ontstaan. Dit is een belangrijke stap op de weg naar een Europese groengasmarkt.

Groen gas certificaten garanderen de oorsprong van het groene gas en het geproduceerde volume. De samenwerking moet een impuls geven aan de handel. De certificaten van het Duitse Biogasregister kunnen door Vertogas bij de grens worden overgenomen en andersom waardoor het groene gas de grens tussen Nederland en Duitsland kan passeren. Handelaren in beide landen kunnen hierdoor beschikken over Duitse en Nederlandse certificaten.

Door de samenwerking wordt het voor een Nederlandse afnemer mogelijk om groen gas te kopen dat reeds voldoet aan Europese normen (gesteld in de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie, 2009/28/EG) aangezien de Duitse certificaten hieraan voldoen. Vertogas wil in de loop van 2011 certificaten uitreiken die eveneens aan deze richtlijn voldoen.

Door de toevoeging van groen gas wordt de essentiƫle bijdrage van aardgas aan een duurzame energievoorziening verder versterkt.