Bestaan van kringloopwinkels in gevaar

De hoogtijdagen van de kringloopwinkels zijn voorbij, volgens de economen. Onlangs zijn de eerste kringloopwinkels al failliet verklaard. De stijgende lijn in de populariteit van kringloopwinkels wordt voor het eerst sinds jaren onderbroken. In 2013 zakte de omzet van de winkels aangesloten bij Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN), al met 3 procent tot 79 miljoen euro.
Daarbij daalt ook het aantal winkels in ons land. In 2009, toen kringloopwinkels groot succes hadden door de economisch zware tijden, waren er ruim 200 winkels en nu nog maar 180.

Invloed van de crisis
Leonie Reinders, directeur van BKN, geeft ook aan dat 'de vette jaren' voor de kringloopwinkels over zijn en dat de sector kampt met een negatief imago. "Veel mensen zien kringloopwinkels toch nog steeds als stoffig en geiten-wollen-sokken-achtig. De kwaliteit is ook heel erg verschillend. De ene vestiging wordt professioneel geleid, en een ander is weer heel amateuristisch."
Ook worden er steeds minder spullen naar de winkel gebracht. "We zitten door de crisis duidelijk wat langer op een bank, dragen wat langer onze kleding", vertelt Reinders, "Het aanbod wordt steeds schraler."

Bijkomend probleem is dat kringloopwinkels veel concurrentie krijgen door opkomst van goedkope winkelketens zoals Primark, Action of Big Bazar. "Vroeger was de kringloopwinkel hét adres voor goedkope spulletjes, nu hebben we die exclusiviteit niet meer", aldus Reinders.

Verwachting van consument
Waar nog veel verbetering is te winnen is de website van de kringloopwinkels. Uit een rapport, opgesteld naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de kringloopwinkels, blijkt dat de klant anno 2014 een up-to-date website zoals Marktplaats verwacht, met veel informatie en duidelijke foto's. "De wensen van consumenten veranderen enorm snel. Daar moeten de winkels in meegaan. Op dat vlak hebben kringloopwinkels nog veel te leren", bevestigt Reinders.

Samengevat, als er niets veranderd is er grote kans dat de kringloopwinkel in 2020 niet meer bestaat, volgens de economen. Als het beleid niet veranderd zal de omzet van de kringloopwinkels verder dalen.