Belangstelling voor hergebruik bouwmaterialen groeit

      Reacties uitgeschakeld voor Belangstelling voor hergebruik bouwmaterialen groeit

Er komt steeds meer belangstelling voor hergebruik van bouwmaterialen en elementen. Het heeft veel voordelen, zo is het goedkoper maar ook het milieu wordt minder belast dan bij het gebruik van nieuwe materialen en producten. Veel bedrijven uit de bouwsector vinden deze ontwikkeling positief.

Kringloop Zuid Maastricht

Er komt steeds meer belangstelling voor hergebruik van bouwmaterialen en elementen. Het heeft veel voordelen, zo is het goedkoper maar ook het milieu wordt minder belast dan bij het gebruik van nieuwe materialen en producten. Veel bedrijven uit de bouwsector vinden deze ontwikkeling positief.

Kringloop Zuid Maastricht
Een voorbeeld van het bouwen met gerecyclede bouwmaterialen is het bedrijfsgebouw van Kringloop Zuid in Maastricht. Dit nieuwe gebouw is afgelopen donderdag 4 september geopend door burgemeester Onno Hoes. De heipalen, de fundering en de vloer op de begane grond zijn wel van nieuw materiaal gemaakt, maar wel van beton met granulaat, een milieuvriendelijk product. De gevels van de winkel zijn overgeplaatste kozijnen uit sloopflats en we zijn stalen platen uit restpartijen gebruikt.

Bouwen met sloopafval
“Architecten zouden niet alleen voor een programma van eisen en een ontwerp moeten bedenken, maar ook een ‘boodschappenlijstje’ moeten opstellen. Hierin moeten zij aangeven welke producten en materialen nodig zijn voor de bouw. Dan kan het bouwteam in de omgeving zoeken naar componenten die geschikt zijn voor hergebruik”. Dit is het voorstel van Jeroen Bergsma van Superuse uit Rotterdam, projectarchitect van de kringloopwinkel in Maastricht. “In ons bedrijf zoeken we naar repetitie, veel van hetzelfde met weinig maatafwijkingen, want we willen zo veel mogelijk voorkomen dat we het materiaal moeten bewerken of passend materiaal moeten bijkopen. Als er tijdnood is, kunnen we altijd nog overstappen op wat nieuwe materialen erbij. Ons streven is dat meer dan de helft van het materiaal gerecycled is. Kringloop Zuid is voor ons een doorbraak, vanwege het schaalniveau. De belangstelling voor ons soort werk neemt toe, maar het duurt waarschijnlijk nog wel lang tot de volgende stap. Binnenkort starten we een nieuw bouwproject waar we bushaltes in Almere bouwen van oude molenwieken. Dat is wel spectaculair.” aldus Bergsma.

Pioniersfase
Een bouwproject met hergebruikt materiaal heeft een langere voorbereidingstijd nodig, maar het bouwtraject daarna verloopt normaal. Het bedrijf Superuse heeft inmiddels al tien jaar ervaring in het verzamelen van de benodigde componenten. Elk bedrijf heeft wel afval, en dit is vaak zeer goed bruikbaar bij nieuwe bouwprojecten.
Volgens Bergsma zou daarom de hele bouw moeten overschakelen op hergebruik. “We zitten in de pioniersfase. Het doel is het sluiten van de stoffenkringloop. Het vereist een mentale slag. Alles wat nodig is om zo’n project te bouwen bestaat al. De faciliteiten zijn er.”

Recycling altijd mogelijk
Ook Rob Gort van adviesbureau AGM (Afval en Grondstoffen Management) uit Zutphen is het hiermee eens. “De aandacht voor hergebruik komt langzaam terug. Het vereist wel een andere manier van slopen. Ook moeten de materialen goed opgeslagen worden en eventueel aangepast. De kunst is om te leren ontwerpen naar aanleiding van de materialen die voorhanden zijn. Hiervoor is flexibiliteit en aanpassing van de maatvoering nodig. Meestal kunnen sloop-producten meteen wel ingezet worden. Is het niet op diezelfde locatie, dan is het wel in de nabije omgeving.”

Golf van hergebruik
Bas Slager van adviesbureau Repurpose uit Utrecht ziet een rooskleurige toekomst voor recycling in de bouwsector. “Het grote publiek is er nog niet heel erg bekend mee, maar in de bouwsector begint het belang van hergebruik door te dringen. Wij ontwikkelen een markt voor grote hoeveelheden materialen. De handel in deze keten ontbreekt nu nog, maar het is belangrijk dat de materialen alsnog opgeslagen worden. Hergebruik betekent namelijk twee keer winst: Economische- en milieuwinst. De winning van nieuwe grondstoffen is vrijwel altijd het meest milieubelastende aandeel. Ik verwacht daarom dat de golf van hergebruik door zal zetten.”