Beëindiging inzet KCA-wagen regio Zwijndrecht

In de gemeenten Zwijndrecht, Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht kunnen inwoners tegenwoordig hun afval op vele verschillende manier kwijt. Het Klein Chemisch Afval (KCA) kan bij bouwmarkten, supermarkten en drogisterijen worden ingeleverd. Resten van medicijnen en gebruikte injectienaalden kunnen bij de apotheker worden afgegeven. Maar natuurlijk kan dit ook nog gewoon bij een van de gemeentelijke milieustraten aan de Noordpolder in Hendrik-Ido-Ambacht of aan de Baanhoekweg in Dordrecht.

Geen behoefte meer aan KCA-wagen
Als gevolg van deze vele mogelijkheden neemt de vraag naar een mobiel inzamelpunt voor deze regio af. De gemeenten hebben daarom besloten om per 1 januari 2015 de inzet van het mobiele inzamelpunt, de KCA-wagen, te beëindigen.
De KCA-wagen stond eenmaal per twee maanden in Hendrik-Ido-Ambacht op twee verschillende locaties. Dit was al in november voor de laatste keer. In Zwijndrecht zal de wagen op 27 december voor de laatste keer verschijnen op de Walburg.

De laatste jaren was er een duidelijke daling te zien in het gebruik van de mogelijkheid om afval bij de KCA-wagen in te leveren. In 2012 was het percentage KCA dat via de wagen werd ingezameld al 4% en dit is alleen nog maar verder afgenomen.

Belang van scheiden
Klein Chemisch Afval is huishoudelijk afval waar chemische stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu, zoals lood, kwik of chroom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TL- buizen, verf, batterijen en injectienaalden. Het is van groot belang dat KCA gescheiden van het overige huishoudelijke afval wordt ingezameld. Zo kan het zo veel als mogelijk is worden gerecycled en wordt het bovendien op milieuvriendelijke wijze verwerkt.