Basisschool Amsterdam doet mee aan recyclingproject

Op de Nicolaas Maesschool in Amsterdam Zuid is duurzaamheid en milieu een belangrijk onderwerp. De basisschool volgt sinds enige tijd het nieuwste programma BIC Schrijfwaren Brigade van TerraCycle. Dit is een Europees programma waarbij docenten en scholieren samen alle verbruikte pennen en stiften op de school gratis kunnen laten recyclen.

Milieubewuste projecten
Al eerder hield deze milieubewuste basisschool zich bezig met het verminderen van afval. Een week lang verzamelde de kinderen en leraren al het schoolafval en dit werd opgeslagen in de aula. Hierna vond er een overleg plaats met een brainstorm over hoe ze als school deze afvalberg nu kunnen verminderen. Hiervoor zijn verschillende creatieve projecten opgezet. Nog steeds in er elke vrijdagmiddag een bijeenkomst van leerlingen waar samen wordt nagedacht over nieuwe groene projecten.

Geld voor meer duurzaamheid
Het nieuwe project is dus het recyclen van pennen. Ronald Meyer, docent en lid van het leerling-duurzaamheidteam, is de motiverende kracht achter de penneninzamelingsactie op deze school. De afgelopen twee maanden zijn al meer dan 1.100 verbruikte pennen, stiften, markers en ballpoints ingezameld en naar TerraCycle gestuurd. Elke pen die de school opstuurt levert een bepaald bedrag op. Met de opbrengst wil de school investeren in de andere duurzame projecten zoals het plaatsen van GFT bakken en zonnepanelen.

Recycling
De BIC Schrijfwaren Brigade maakt deel uit van de reeks innovatieve recycling programma's van TerraCycle die wereldwijd worden aangeboden aan consumenten. Met deze programma's kunnen de deelnemers afval wat in principe als niet-recyclebaar wordt gezien, toch eenvoudig laten recyclen. Daarbij ontvangen de deelnemers een vergoeding voor het afval dat zij opsturen. TerraCycle verwerkt alle ingezamelde afvalstoffen tot nieuwe grondstoffen en duurzame producten.