Al maanden stankoverlast door afval in Hardenberg

De uiterste datum die de gemeente Hardenberg had gesteld om het afval op het terrein van Inter Baarslag BV te verwijderen is verlopen. Dit houdt in dat de overheid de afvalbalen zelf zal laten verwijderen en de rekening naar het bedrijf Thedos opstuurt, die zijn afval daar heeft opgeslagen.
De totale kosten voor het verwijderen en verwerken van het afval zullen naar schatting rond de 100.000 euro uitkomen. Ook wordt verwacht dat het bedrijf Thedos zal weigeren de rekening te betalen. De eigenaar van het bedrijf is namelijk al enkele maanden spoorloos verdwenen er is dan ook geen contact mogelijk geweest over de voorwaarden. Al eerder zijn er dwangsommen naar het bedrijf gestuurd, met een totaalbedrag van 250.000 euro, maar hier is ook niet op gereageerd.

Geen afvalverwerking mogelijk, wel getekend
Het afval op het bedrijventerrein is mogelijk ziekenhuisafval uit Ierland. De eigenaar van Thedos zou veel geld hebben ontvangen om dit afval in Nederland te verwerken. Echter heeft hij dit niet gedaan. Hij heeft enkel de waardevolle metalen eruit gehaald en de rest hierna gedumpt. De eigenaar heeft het restafval nog wel aangeboden aan het bedrijf Wigink Recycling in Heeten, maar zij konden dit niet verder verwerken. “Mede hierdoor is ook het recyclingbedrijf Wigink verantwoordelijk voor de afvaloverlast”, laat adviseur en belangenbehartiger van de omwonenden Marcel Middelkamp weten. “Toen het bedrijf wist dat het afval niet te verwerken was hadden zij contact moeten opnemen met het ministerie. Maar Wigink heeft voor de gemakkelijke weg gekozen en gewoon getekend voor de verwerking van het afval, terwijl dit in werkelijkheid nooit is gebeurd.”
De oplossing die de eigenaar van Thedos bedacht was om een stuk grond te huren bij Inter Baarslag en het afval hier zogezegd tijdelijk op te slaan. Hiervoor heeft hij ook keurig een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Deze vergunning was echter voor twee weken waarna de afvalbalen zouden worden overgeslagen op een andere vrachtwagen. Dit is dus nooit gebeurd. De bewoners uit de omgeving hebben al maanden last van stankoverlast.