Afvalinzamelbedrijf Cyclus NV sluit samenwerking met gemeente Lansingerland

Afgelopen donderdag 29 januari hebben wethouder van gemeente Lansingerland, Simon Fortuyn, en algemeen directeur van Cyclus, Leendert van Bloois , gezamenlijk het nieuwe afvalcontract ondertekent. Hiermee is afgesproken dat het afvalinzamelbedrijf Cyclus NV vanaf 1 juli 2015 verantwoordelijk is voor de glasinzameling in Lansingerland en de duurzame verwerking hiervan. De overeenkomst loopt tot en met 31 december 2017 en kan daarna nog twee keer met een jaar verlengd worden.

Meer afval scheiden
Van Bloois laat weten dat hij als directeur van Cyclus erg trots is op deze nieuwe samenwerking. “Lansingerland heeft zeer ambitieuze milieudoelstellingen. Daarvoor is een duurzaam afvalbeleid is van belang. De gemeente wil het afvalscheidingspercentage van de 47% die het nu is, laten stijgen naar minimaal 55%. Het scheiden en recyclen van waardevolle afvalstromen zoals glas is hierbij al een goed begin”, aldus Van Bloois. “Ik ben zeer blij dat de gemeente Lansingerland ons bedrijf deze belangrijke maatschappelijke taak toevertrouwd. Want glas is 100% recyclebaar en daarmee maken wij van afval dus een nieuwe grondstof!”

Glas als grondstof
Door glas gescheiden in te zamelen en op een duurzame manier te verwerken wordt het milieu op verschillende punten gespaard. Als glas bij het restafval belandt, wordt het verbrand en daarmee gaat een nuttige grondstof verloren. Want als glas wordt gerecycled hoever er geen nieuwe grondstoffen uit de natuur gehaald te worden, zoals zand, soda en kalk. Daarnaast levert het hergebruiken van glas een energiebesparing op van 25% en wordt er minder CO2 uitgestoten omdat er minder warmte nodig is bij de productie.

Campagne Glas in ’t bakkie
Niet alleen in gemeente Lansingerland, maar in heel Nederland verloopt de inzameling en recycling van glas nog lang niet optimaal. Van de 500 miljoen kilo glas die ieder jaar wordt weggegooid, belandt nog ongeveer 150 miljoen kilo tussen het restafval. Dit is onwijs zonde. Cyclus wil het gescheiden inleveren van oud glas stimuleren door de campagne ‘Glas in ’t bakkie’ die afgelopen jaar volop in ingezet. “We willen inwoners van onze klantgemeenten laten weten dat het scheiden van glas nu nog eenvoudiger is. Zo hoeft het glas niet meer omgespoeld te worden en de deksels mogen er ook gewoon op blijven. Glas in ’t bakkie is dus een makkie! We streven naar een glasscheidingspercentage van 100% in Lansingerland”, aldus Van Bloois.