Afval tot grondstof transformeren.

      Reacties uitgeschakeld voor Afval tot grondstof transformeren.

In Nederland scheiden we al jaren ons afval, maar een groot deel ervan kan niet gerecycled worden. Wetenschappers van de Universiteit Twente werken samen met bedrijven aan project ReBBloCS om nieuwe producten te maken uit zogenaamde complexe en ‘natte’ afvalstromen.

Het gaat hierbij om het efficiënt isoleren van chemische bestanddelen die in nieuwe materialen gebruikt kunnen worden. Net als bij Lego-blokken, waar je een model kunt ontleden en weer opnieuw kunt samenstellen, willen de onderzoekers de chemicaliën uit afval hergebruiken.

De industrie heeft al jaren ervaring met chemische omzettingen, maar daarvoor worden relatief schone en stabiele voedingsstoffen gebruikt. Afval daarentegen is veel heterogener en wisselender in samenstelling.

Om deze complexiteit aan te kunnen, onderzoeken de wetenschappers verschillende methoden om vervuilingen uit het afval te verwijderen of onschadelijk te maken. Denk hierbij aan micro-organismen die stoffen via hydrolyse omzetten, maar ook aan chemische omzettingen bij hoge temperatuur zoals vergassingsprocessen of pyrolyse.

Binnen ReBBloCS wordt gekeken naar de scheidingsprocessen voor en na deze omzettingsprocessen. De focus ligt op het isoleren van waardevolle grondstoffen uit afvalstromen, zoals kunststoffen, lijm, verf en een sterke aramidevezel.